Jens Embrecht

Toen ik 13 was, was ik groter en sterker dan meeste van mijn leeftijdgenoten. Maar dat betekende ook dat ik, letterlijk, boven iedereen uittorende. Ik had niet echt controle over mijn lichaam, ik was onzeker,.. een gemakkelijke doelwit. Ik werd in mijn eerste middelbaar uitgesloten en gepest. In datzelfde jaar kwam ik terecht in een gevecht waar mijn brute kracht de bovenhand had gekregen. Trots ben ik hier niet op. Door het moment van razernij had ik ook een ‘angst’ opgedaan van mijn eigen kracht.

Enkele jaren gingen voorbij waarin ik niets deed van sport, totdat ik 15 was en een club vond waarin ze ninjutsu en tai-jutsu leerde. Er werd een vuur in mij aangewakkerd waardoor ik me ging verdiepen in zoveel mogelijk gevechtsporten en krijgskunsten. Tijdens de trainingen leerde ik valoefeningen, enkele klemmen, het hanteren van een bo en een katana. Na 2 jaar hield de club op met bestaan, maar mijn passie voor gevechtsport en krijgskunst was zo groot dat ik gedreven was om een nieuwe club te vinden.

 

Ik had tijdens mijn opzoekingswerken over andere stijlen reeds een krav maga-club gevonden en ik wist dat ik daar eens graag van zou proeven. Een (zeer groot) geluk bij een ongeluk dus, want ik kwam terecht bij Pascal. Vanuit zijn achtergrond (bij Wim) finetunede hij mijn klemmen, en leerde hij mij ook alles wat hij kent over close combat-technieken. Hoewel Pascal wel degelijk krav maga-lessen gaf, leerde hij ons ook extra technieken die buiten deze stijl vallen. Na een sparring wist ik “hier zit meer achter dan enkel krav maga”. Één bepaalde stijl zorgt ervoor dat je kristalliseert. Ik geloof dat je van verschillende krijgskunsten en/of (gevecht)sporten iets kunt leren. Ik zeg niet dat een meester van een bepaalde sport minder sterk of slecht is. Ik heb respect voor hen want ook zij hebben doorgezet tot het punt dat ze hun titel behaald hebben. Waar zij meester zijn in 1 tak van de gehele boom die ‘martial arts’ heet, wil ik die hele boom ontdekken. Akkoord, dit duurt langer en je ziet zelf misschien minder snel resultaat. Maar mijn passie is zo groot dat ik dit mijn hele leven wil blijven doen.

 

Na twee jaar wekelijks krav maga-lessen te volgen, hadden de trainers/vrienden hun oude club nieuw leven hebben ingeblazen. Mijn nieuwsgierigheid was geprikkeld en ik schreef me in bij Tao-Do. Gedurende 6 jaar was ik elke week trouw aanwezig. De trainers hielpen mij in het zoeken naar mijn eigen stijl. Wat voorlopig een combinatie is van de ruigere doch verfijnde close combat- en grondtechnieken van Pascal, het scherpe kick- en thaiboks van Thierry, het ultieme mma-verhaal in combinatie met de interne krijgskunst van Wim en Saskia. Door het lezen van enkele boeken of door gewoonweg nieuwe dingen te proberen die ik zie en daarover nadenk met mijn trainers, probeer ik mezelf bij te sturen.

 

Ook buiten de club zet ik de zoektocht naar mijn eigen stijl verder. Zo heb ik bijvoorbeeld een maand in Thailand vertoeft om daar mijn muay thai en muay boran aan te scherpen. Naast die 2 stijlen wil ik graag nóg in verschillende landen andere stijlen en technieken gaan leren. Daarnaast train ik ook in andere clubs zodat ik van zoveel mogelijk interessante mensen kennis vergaar. Ik weet dat ik nadien altijd terecht kan bij mijn trainers om mijn kennis onder de loep te nemen en uit te spitten. Dat is een enorm voordeel.

Momenteel ben ik nog steeds aanwezig op de wekelijkse trainingen. Waar ik in 2021 met trots mijn zwarte gordel behaalde. Daarnaast heb ik de eer gekregen om zelf elke woensdag training te geven aan onze de volwassenen en ook juniors; onze volgende generatie! Ik begeleid hen bij hun ontdekkingstocht in de wereld van Martial Arts, stuur bij waar nodig en moedig ze aan om hun eigen stijl te ontwikkelen. Net zoals ik zelf heb mogen ervaren. Een complete martial artist ben ik niet, en dit zal nooit het geval zal zijn. Maar het avontuur dat mij zo verwondert en passioneert, dat zorgt ervoor dat ik me zelfzeker voel.

Because of styles people are separated. Research your own experience, absorb what is useful, reject what is useless, add what is essentially your own. When one has no form, one can be all forms; when one has no style, one can fit in with any style. – Bruce Lee