Veelgestelde vragen - FAQ

WANNEER KAN IK INSTROMEN?

U kan op elk moment van het jaar starten. Enkel op feestdagen en in de maand juli trekken we even de stekker uit. Je hebt sowieso recht op 2 gratis proeflessen, nadien besluit u zelf om al dan niet in te schrijven.

WAT IS DE GEMIDDELDE LEEFTIJD?

De minimumleeftijd is 16 en de maximumleeftijd is in principe onbeperkt. Onze club telt vooral dertigers en veertigers. Onze oudste telg is de 60 al gepasseerd maar nog steeds geen katje om zonder handschoenen aan te pakken.

HOE LANG DUURT HET EER JE JE GOED KAN VERDEDIGEN?

Een moeilijke vraag. Zekerheid op een goede afloop bij fysiek geweld heb je eigenlijk nooit. Maar om je kansen te verhogen moet je natuurlijk trainen, veel trainen. Verwacht dan ook niet dat je goed onderlegd zal zijn na enkele lessen, zelfs niet na een jaar trainen. Vergelijk het als volgt: indien je 10 voetballessen krijgt van Lionel Messi zal je nadien nog altijd niet kunnen voetballen zoals hem. Toegegeven, het zal deels afhangen van talent. Maar ook, en vooral, van uw inzet en frequentie van trainen!

DOEN JULLIE AAN COMPETITIE?

Neen. Wij zijn een recreatieve club. Mensen die graag klaargestoomd worden om in de ring te staan kunnen bij ons niet veel komen doen. We leren vooral technieken om ons te verdedigen op straat. Daar gelden geen regels, in de ring wel.

 

IS ER EEN GORDEL-OF LEVELSYSTEEM?

Neen. En dat is een bewuste keuze. Gordels of levels zijn van geen betekenis eens je op straat het slachtoffer bent van agressie. Ook al heb je een zwarte band in welke krijgskunst dan ook, het geeft geen garantie op een goede afloop. Iemand zonder ervaring kan zelfs heel verrassend en onverwachts uit de hoek komen. We kunnen dus van iedereen leren. Onze ervaring leert ook dat gordels of levels soms bijdragen tot het ontwikkelen van ego’s. En laat het nu net dat zijn dat we niet willen.

WAARIN VERSCHILLEN JULLIE MET (THAI)BOKS, KARATE, JUDO OF ANDERE CLUBS?

Daar kunnen we heel duidelijk in zijn: in de volledigheid van ons systeem. In boks-of karateclubs bijvoorbeeld trainen ze vooral op bepaalde onderdelen. Wij daarentegen bewandelen alle facetten van het gevecht. Dat gaat van boksen tot trappen, wurgingen en klemmen leren aanzetten, worpen, enz… Maar ook verdediging tegen aanvallen met wapens of tegen meerdere aanvallers behoren tot ons lessenpakket.  De kans is zelfs groot dat je tijdens een gevecht op de grond terecht komt. Ook dan moet je je mannetje weten te staan. Kortom, ons gamma is heel uitgebreid. Dat wil ook zeggen dat je veel moet trainen om al deze onderdelen goed onder de knie te krijgen.  Maar net die variatie maakt het dan ook zó boeiend. 

WAT IS HET RISICO OP BLESSURES?

Blessures zijn bij ons heel beperkt. Dit omwille van het feit dat de trainingen doordacht opgebouwd en pedagogisch goed onderbouwd zijn. De trainingen worden dan ook gegeven door gediplomeerde lesgevers. Een klein ongelukje valt uiteraard nooit uit te sluiten. Maar afgezien van wat blauwe plekken of een verstuikte vinger blijven zware blessures uit. Per slot van rekening wil iedereen de volgende dag graag ongeschonden naar school of naar het werk. Je bent trouwens altijd verzekerd tijdens deelname, als vast lid maar ook als proeflesser!

IK HEB GEEN ENKELE ERVARING IN GEVECHTSPORT OF ZELFVERDEDIGING, IS DAT EEN PROBLEEM?

Nee, absoluut niet. Ook de ‘ervaringsdeskundigen’ zijn  allemaal ooit moeten starten vanaf nul. Je bent omwille van ervaring of het gebrek eraan plots niet meer of minder waard dan iemand anders. Daarom traint iedereen met iedereen. Respect voor elkaar dragen we dan ook hoog in het vaandel!

ZIJN ER OOK VROUWEN IN DE MIX-FIGHT?

Ja. Ze zijn in de minderheid maar ongeveer 20 % van de leden zijn vrouwen. We zouden dit percentage echter heel graag omhoog willen zien gaan. Indien gewenst zorgen we er voor dat je in het begin alleen met vrouwen kunt trainen. Maar het is verstandig om zo snel mogelijk ook met een mannelijke trainingspartner te oefenen. De kans dat je op straat aangevallen wordt door een man is groter dan door een vrouw. Je kan er dus maar beter op voorbereid zijn.